A királyi rendelet részlete
Hány települést emleget az okirat?
Hány települést emleget az okirat?
Az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok eredeti formában élnek tovább e vidéken.
Hogyan őrzik e hagyományokat?
Hány településen folyik bortermelés?
Melyek ezek?
T.k.j, B.dr.gk.r.szt.r, B.dr.gk.sf.l.d, M.d, M.z.z.m.b.r, R.tk., Sz.g., T.rc.l és T.lly.
A kilenc település egyike.
Melyik?
Melyik?
Ki volt ez a király és mit mondott?
"Vinum regum - rex vinorum"
Mit jelent?
A tokaji aszú vagy röviden aszú a Tokaj-hegyaljai borvidéken előállított aszúbor, vagyis aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor, borkülönlegesség. A tokaji borok közül a leghíresebb. Évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelésére és az ezt követő különleges borkészítési eljárás.
TÖRTÉNETE: A régi feljegyzések szerint az aszúbor készítését Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja, majd később erdőbényei prédikátor találta föl, aki a fejedelemasszony sátoraljaújhelyi Oremus szőlőjének terméséből készítette az első aszúbort, és azzal mint húsvéti borral, lepte meg úrnőjét.[1] E történeti adat hitelességét Kazinczy Ferenc feljegyzése erősíti meg, amelyben Kazinczy Pétert, a fejedelemasszony jószágigazgatóját nevezte meg az említett történelmi adat forrásául.
A tokaji aszú a 18. században(1700-as évek) vált világhírűvé. XIV. Lajos „a borok királya, a királyok bora” elnevezéssel illette.
A tokaji aszú vagy röviden aszú a Tokaj-hegyaljai borvidéken előállított aszúbor, vagyis aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor, borkülönlegesség. A tokaji borok közül a leghíresebb. Évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelésére és az ezt követő különleges borkészítési eljárás.
TÖRTÉNETE: A régi feljegyzések szerint az aszúbor készítését Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja, majd később erdőbényei prédikátor találta föl, aki a fejedelemasszony sátoraljaújhelyi Oremus szőlőjének terméséből készítette az első aszúbort, és azzal mint húsvéti borral, lepte meg úrnőjét.[1] E történeti adat hitelességét Kazinczy Ferenc feljegyzése erősíti meg, amelyben Kazinczy Pétert, a fejedelemasszony jószágigazgatóját nevezte meg az említett történelmi adat forrásául.
A tokaji aszú a 18. században(1700-as évek) vált világhírűvé. XIV. Lajos „a borok királya, a királyok bora” elnevezéssel illette.
Nem mindegy milyen körülmények között tartják a bort.
Melyik fát használják hordókészítésre a tokajiak?
Melyik fát használják hordókészítésre a tokajiak?
A kocsánytalan tölgy fája a legalkalmasabb a hordók készítésére.
Mi az, hogy kedvezően befolyásolja az aromáját és a színét?
Mi az, hogy kedvezően befolyásolja az aromáját és a színét?
Zempléni tölgy
Mi jellemzi ezt a fát ?
Rákóczi fája Parádon
OLVASS HOZZÁ:
https://kekesonline.hu/2017/11/17/paradfurdoi-rakoczi-fa-legendaja/
Tudományosan a Wikipédiáról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tokaj-hegyaljai_borvid%C3%A9k
OLVASS HOZZÁ:
https://kekesonline.hu/2017/11/17/paradfurdoi-rakoczi-fa-legendaja/
Tudományosan a Wikipédiáról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tokaj-hegyaljai_borvid%C3%A9k
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése