2012. november 7., szerda

ÖSSZEFOGLALÁS - SZÜLŐFÖLDEM SZÉP HATÁRA ...

Kisfaludy Károly verse

Rendhagyó összefoglalás

Melyik olvasmányokhoz illenek a következő  képek, illetve idézett részletek?
Írjátok be a füzetbe, vagy küldjétek el emailben - mesekete@indamail.hu 
az olvasmányok címeit.
 
1. "  A
"A Dóm teret körülvevő árkádsorban magyar hírességek szobrai, mellszobrai láthatók. A tér legszebb épülete a fogadalmi templom, amelynek tornyai 91 méter magasan nyúlnak a város fölé. Bejárata előtt építik fel nyaranta az ország legnagyobb szabadtéri színpadát."

2.
 
" Hatalmas őslegelők őrzik a ... természeti szépségeit, a pusztai pásztorkodás emlékeit. A vidék védelmet nyújt a ritka növényzetnek és a kiveszőben lévő ősi magyar háziállatoknak, mint amilyen a villásszarvú szürkemarha, a bivaly, a pödrött szarvú rackajuh."3.

" Ismert a Napkirálynak, XIV. Lajos, francia királynak tulajdonított mondat, miszerint a tokaji - A királyok bora, a borok királya. - Vínum regum, rex vinorum."


4.

"Ez a kis község a fölötte magasodó várról kapta a nevét. A monda szerint e gy gőgös nemesúr kezdte építeni a várat a hegytetőn . ..."

5.

"Ez volt ... legnagyobb építkezése. A parlament, több, mint három holdon épült föl, 37 millió aranykoronába került, 40 millió darab téglát használtak föl hozzá.
A végleges terv elkészítésével Steindl Imre építőművészt bízták meg."


6.

"Főképp élelmiszerekre használjuk ezt a szót, de a köznyelvben sokszor tágabb értelemben használjuk mindazon termékekre melyek kifejezetten Magyarországhoz köthetők."

7.

"A patak két oldalán egymást követik a csodálatosan szép cseppkőfigurák. A legérdekesebbeknek nevük is van. Az egyik olyan, mint egy kiterjesztett szárnyú sas, a másik meg akár egy lefátyolozott menyasszony. ..."8.

"A város gazdagságát és hírnevét hatalmas nagyvásárainak köszönhette. A piacul szolgáló főutcán szabók árulták a tulipános cifraszűrt, szűcsök a díszes bundákat, fazekasok a mázas kancsót, a pékek és hentesek pultjai roskadoztak a finom falatoktól. ... Napjainkban már nem vásárokkal, hanem fesztiválokkal csábítja magához a látogatókat. ..."


9.


"A földgömböt pörgetve hegyek sötét ráncait, folyók ezüst szálait, őserdők sötétjét, sivatagok fakósárgáját járja a szemünk.
De hol van Magyarország?"

10.
 

"A királysírok nagy részének ma már csak emlékét őrizzük, mert amikor a törökök elfoglalták a várost, a márvány fedőlapokat felrobbantották és az ott nyugvó ...
Ma több szobor és múzeum található a városban. Ebből az egyik leghíresebb a Hetedhét Játékmúzeum ..."


11.

" Dicső rónaság! Megállok közepeden, s elragadtatással tekintek körül. Mennyivel hosszabb utat tesz meg itt a nap, mint máshol! ..." - írta Petőfi Sándor
12.


" Minő ragyogás, mennyi mosoly, mekkora élet a nyári nap sugarai alatt! Szinte örökké változik: ezüst és arany, smaragdos zöld és acélos kék, amint a verő napfény, rajzó bárányfelhő, vagy viharos ég terül el az égen. ..." - írta Eötvös Károly
13.
 
"A Tatárjárás után IV. Béla király emeltetett ezen a helyen várat. Fénykorát Mátyás király idejében élte. ... A törökök 1541-ben csellel foglalták el, majd 1686-ban sikerült felszabadítani. ... A várnegyedet 1988-ban felvették a kulturáli világörökség emlékei közé."14.
 
"István királyunk építtette azt a négytornyú nagy templomot, amely immár ezer éve áll. E székesegyházat vártemplomnak  vagy bazilikának is nevezik. ... A templom körüli ókeresztény sírkamrák a Világörökség részei. ... A  Széchenyi téren áll az ország legnagyobb török kori emléke, a nyolcszögletű, félgömb kupolájú Gázi Kászim pasa dzsámija. ..."
 
 
 
15.
 
"A magyar törvényhozás adományozta ezt a jelzőt Sopron városának 1922-ben, a hazához való hűséges ragaszkodásának megörökítésére. Az I. Világháború után a győztes hatalmak ..."
 
 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...