2012. december 6., csütörtök

Hol lakik a Télapó?

http://haerdekel.hu/
Dalos - http://www.youtube.com/watch?v=ntEZB0vOhhc

SZENT MIKLÓS PÜSPÖKSzent Miklós mozaikképe Villachban, Ausztriában

Szent Miklós püspök jóságával az emberek példaképévé vált. Egyszer egy elszegényedett nemesember leányain segített, akik hozomány híján magukra maradtak és előbb-utóbb a nyomor várt volna rájuk. Az éjszaka ellátogatott házukhoz, és egy-egy zsákocska aranyat dobott be az ablakukon. Innen ered a Mikuláscsomag és az ajándékozás szertartásos megünneplése.
Szent Miklós legendás alakja mára felnőttek s gyermekek számára egyet jelent a szeretetettel, az odaadással és a családi ünneppel.
HOL LAKIK A MIKULÁS?
 


Hogy hol lakik a Mikulás, azt 1950 óta tudja a világ. A finn rádióban Markus bácsi mesélte el, hogy messze Északon, Korvatunturiban, egy szép, lankás hegyen él a feleségével, Muorival. Ugyanabban az évben látogatott Finnországba Rooseveltnek, az Egyesült Államok korábbi elnökének az özvegye, ellenőrizendő az amerikai anyagi segítség felhasználását. A hölgy tiszteletére építettek egy hét alatt egy 64 négyzetméteres kunyhót a sarkkörre, a Lappföld fővárosának nevezett, de elsősorban finnek lakta Rovaniemi mellé. Ide hurcolkodott be később a Mikulás. Így “rajongóinak” nem kellett a világ végén fekvő Korvatunturiba utazni. Egész évben özönlenek a látogatók Rovaniemibe. A Mikulás sosem megy szabadságra. Nyáron naponta száz, a karácsonyi “csúcsban” kétezer ember zarándokol el hozzá, 10 és 17 óra között fogad, de szükség esetén 20 órakor is “ látogatható”. Karácsony tája meglehetősen hideg azon a vidéken, 1995-ben például mínusz 35 fokban sorakoztak órákon át a Mikulás ajtaja előtt az emberek. Ezért a régi kulipintyó mellett ma már hatalmas ház áll, ahol játszhat, étkezhet és ami fő: kellemes melegben várakozhat bárki. A rovaniemiek számítása szerint 450 ezren jártak már a Télapónál. A turisták kiszolgálására szolgáló 200 hektáros háromszög alapja az Északi-sarkkörön nyugszik, egyik csúcsa a repülőtér, másik a Mikulás háza, harmadik a Santapark. Hullámvasút, óriás forgó, bábszínház, barlangvasút, helikopter és még sok más játék várja az 5350 négyzetméteres “műbarlangban”, 40 méterrel a sziklacsúcs alatt a látogatókat.
Lappföld bemutatása a mikukás által:  http://www.youtube.com/watch?v=__AJXALGxuA


A Mikulás más országokban


USA - Az amerikai gyerekek "Santa Claust" várják, aki rénszarvas fogattal érkezik a családokhoz, hogy kandallópárkányra akasztott zoknijaikat mindenféle jóval, édességgel, gyümölccsel megtömje.

http://vicapraktika.hupont.hu/23/mikulas

Nagy-Britannia - Az angolok ugyanekkor "Father Christmast" várják, aki a kéményeken át a legeldugottabb lakásba is bejut, hogy megjutalmazza a jókat.


http://antalvali.com/hirek/edes-kedves-mikulas.html

Németország - Szent Miklós december hatodikán érkezik. Édességeket hoz és egyúttal összegyűjti a gyerekek listáit, amelyekben megírják, mit szeretnének kapni karácsonyra.
Mikulás Bajorországból.
Franciaország -  A gyerekek kitisztítják cipőiket és a kandalló elé teszik éjszaka, hogy amíg alszanak "Pére Noel" meglepje őket valamilyen kis ajándékkal.

Hollandia - A holland gyerekek úgy tudják: Szent Miklós a napfényes Spanyolországban él hű szolgájával, Fekete Péterrel. Hollandiába novemberben érkeznek egy nagy hajón. Szent Miklós a gyerekek jó- és rossz cselekedeteit jegyzi föl egész éven át, s buggyos nadrágban járó inasa ezalatt az ajándékokat készíti össze számukra. Az inas arca csupa korom, mert ő juttatja el a kéményen át az ajándékokat a gyerekekhez december 5-én este, amit december 6-án reggel találnak meg a gyerekek.
Holland lévén az ajándékot sem a csizmába teszi, hanem természetesen facipőbe.
Hollandiában Szent Miklós neve: Sinterklass. Amikor a hollandok betelepültek az Egyesült Államokba, ez a név Santa Clausra változott,- Szent Miklósból Télapó lett.

 Belgiumban és Luxemburgban szintén december hatodikán érkezik a Mikulás. Csak éppen nem szánon, hanem csónakon, és Spanyolországból. A parton fehér lóra száll, és úgy járja az utcákat. Szolgáját Swarte Pietnek hívják. A kéményen ereszkednek le, és a gyerekek cipőjébe teszik az ajándékot.

Dániában, Norvégiában, Svédországban is ismert figura a fehér szakállas öregúr. De a legtöbb gyerek úgy tudja, hogy egy manó “kézbesíti” a Mikulás ajándékait karácsony este. A dánok és a norvégok ezt a manót Julenissennek, a svédek Jultomtennek nevezik.


Canada -
Ünnepség Torontóban, ahol még nevet is kapnak a Mikulás  rénszarvasai:  Rudolf, Fürge, Sármos, Talpas, Kerge, Csámpás, Torkos, Bátor és Szélvész
A magyar Mikulásnak megfelelő ajándékosztó mesealak nevei külföldön
 • Amerikában és Kanadában: Santa Claus
 • Angliában: Father Christmas
 • Baszkföldön: Olentzero
 • Brazíliában, Peruban és Spanyolországban: Papá Noel
 • Dániában: Sinter Klaas
 • Finnországban: Joulu Pukki
 • Franciaországban: Père Noël
 • Hollandiában: Kerstman, Sinterklaas, röviden:Sint[19]
 • Horvátországban: Sveti Nikola, Božić Bata
 • Japánban: Santa-szan (サンタさん?), Hoteiosho (ajándékot hozó isten)
 • Kínában: Sengtan Laozsen (聖誕老人, pinjin:shèngdànlǎorén )
 • Lengyelországban: Mikołaj
 • Magyarországon: Mikulás, Télapó
 • Marokkóban: Black Peter
 • Németországban: Nikolaus
 • Norvégiában: Julenissen
 • Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale
 • Oroszországban: Gyed Moroz
 • Romániában: Moș Nicolae
 • Szlovéniában: Sveti Miklavž, Božiček
 • Svédországban: Jultomten
 • Hollandiában: Sinterklaas

A krampuszokról pedig annyit...
... hogy nem szabad velük a gyerekeket riogatni! A rosszcsont lurkóknak is jár ez a nap, ne ma kezdjük el őket nevelni. Mondjuk el nekik, hogy bár a krampuszok kicsit rosszak, ők segítenek az ajándékkal teli zsákokat cipelni, hiszen szegény öreg apóka fáradt is, öreg is, nem győzné egyedül. Igaz, akik hozzájuk hasonlóan rosszalkodnak, megeshet, hogy kapnak virgácsot is, de csak jelzésképpen, mert tudják, jövőre úgyis megjavulnak. Csak tőlünk, szülőktől függ, hogy gyermekeink hogyan élik meg ezt az estét. Tegyük széppé az ünnepet, hadd örüljenek a kicsik a reggel megtalált ajándékokkal teli kiscsizmáknak és higgyék csak el: nem felejtette el őket a jó öreg Mikulás!  - BIZONY NEM.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...