2011. október 1., szombat

Mamutgyerek fogára bukkantak



A mi mamutjaink

Tonna és Mázsa a zirci tárlat sztárjai


Autópálya építés közben
 mamutfogat és
mamutcsontokat találtak.



A  Bakonyi Természettudományi Múzeumba szállították őket, ahol konzerválás után össze is állították a csontokat.
A múzeumhoz arborétum is tartozik és Zircen található.
konzerválás = tartósítás

Kordos László, a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója a megnyitón kiemelte, hogy a legtöbb mamutcsont eddig a Tisza medréből került elő hazánkban, többek között ezért is különleges az a két mamutcsontváz, amelyet 2006 nyarán a 71-es út Balatonakarattya és Balatonfűzfő közötti elkerülő szakaszának építése közben találtak.

Az útépítés során megtalált, Tonna és Mázsa névre keresztelt két gyapjas mamut korát pontosan nem lehet tudni, de kb. 10ezer évesek.  Méreteik egy indiai elefántéval azonosak: Tonna 2,7 méter, Mázsa 2 méter körüli és 10 ezer évvel ezelőtt 2-3 tonnát nyomhattak.

A feltárást követően a csontokat preparálták, konzerválták, majd lemásolták, ezt követően pótolták a csontvázból hiányzó csontokat, s csak ez után készülhetett el a múzeumban kiállított két csontváz.

Az új állandó kiállításon Tonna és Mázsa csontvázán kívül a jégkorszakra jellemző egyéb állatok, például őstulkok, gyapjas orrszarvúk, óriás szarvasok maradványai is láthatók.

 A kiállítóteremben háromdimenziós képeken elevenedik meg a jégkorszak, továbbá egy számítógépes terminálon láthatóak a feltárás képei, egy virtuális mamutlego segítségével pedig a látogatók összerakhatják Tonna és Mázsa csontvázát.

Ezeket a mamutcsontokat és agyarat az Alföldön,  Jászfelsőszentgyörgyön találták.
agyar = meghosszabbodott szemfog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...